Dokkum - Zeldenrust | Stichting Monumentenbehoud Dongeradeel

Dokkum - Zeldenrust

De koren- en pelmolen Zeldenrust in Dokkum is een achtkante stellingmolen met een vlucht van 22 meter. Tot 1861 stond op deze plek de Driepijpstermolen, die toen tot de grond toe afbrandde.

 

Molenmaker F. van Delden bouwde in opdracht van J. M. Bakker uit Olderker voor 9400 gulden een "Wind Pel-, Rogge- en Weitemolen", die in 1862 de naam Zeldenrust kreeg. Molenaar Bakker heeft lang plezier van zijn nieuwe molen gehad: hij werd liefst 81 jaar en overleed in 1912. Na zijn dood zetten zijn zonen het bedrijf voort tot 1921.

 

Na de molenaars Lukas Jan Graver en Jan Boomgaardt kwam de molen in 1952 in het bezit van Johan van Tilburg uit Nieuw Weerdinge. Om te kunnen concurreren met de meelfabrieken, werden de roeden voorzien van Ten Have-kleppen en een fok, waardoor de Zeldenrust sneller en vaker kon draaien.

 

Toch raakte de molen in verval. Een groep Dokkumers richtte toen het Molenfonds op en de gemeente Dokkum kocht de molen. In 1969 was de restauratie klaar en kregen de molenaars Broekema (van De Hoop) ook het wind- en maalrecht van de Zeldenrust.

 

In 1995 werd de molen opnieuw opgeknapt door de huidige eigenaar, de Stichting Monumentenbehoud Dongeradeel.

 

Vrijwillige molenaar van de ‘Zeldenrust’:

  • Evert Dam              tel. 06 1289 3317

 

Meer informatie over deze molen bij Vereniging De Hollandsche Molen.

thumbnail-Dokkum - Zeldenrust-0
thumbnail-Dokkum - Zeldenrust-1