Lesbrieven

Hieronder treft u een aantal lesbrieven:

Voor het bekijken van de lesbrieven is Adobe Reader benodigd. Deze kunt u hier downloaden.

Molen educatief

De Vereniging De Hollandsche Molen heeft een educatieve website over molens ontwikkeld, genaamd 'Molen educatief'. Klik hier om de website te bekijken.

Molen App

Daarnaast stelt de Vereniging De Hollandsche Molen de Molen App beschikbaar. Met deze App is het mogelijk om onderweg informatie op te vragen over de molens in de buurt. Klik hier om de Molen App te downloaden.

Kinderboek 'Adriaan zijn molen'

De (vrijwillige) molenaars van de SMD kennen verhalen: soms werkelijke en waargebeurde verhalen, soms verzonnen en bedachte verhalen, leuk en spannend. Één van de verhalenvertellers, Karel Jongsma - bestuurslid van de SMD én vrijwillig molenaar van De Zeldenrust te Dokkum - heeft een prachtig verhaal van een molenaar in Dokkum die zich ontfermt over een arme jongen. Een verhaal dat deels is gebaseerd op waargebeurde historie van de molen De Zeldenrust in Dokkum en dat maakt het vastleggen van het verhaal wel heel bijzonder.

Adriaan zijn molen
Het jongetje Adriaan woont met zijn vader en moeder en zijn grotere broer en zusje in een heel gewoon huis in een hele gewone straat. Adriaan is wel eens wat alleen, want hij droomt overdag wel eens over brandweerauto’s en treinen en ook wel over hoe het is om met dieren te kunnen praten. Daarom lijkt het of Adriaan niet altijd oplet. En daarom vinden andere kinderen hem wat dom. Maar Adriaan is niet dom, hij is alleen een beetje anders. Adriaan woont dichtbij de grote molen in het dorp. Daar loopt hij wel eens heen om te luisteren naar het zoeven van de grote wieken en om te kijken of ze misschien ook wel eens de wolken raken. Het jongetje van de molenaar vraagt hem wel eens of hij wil voetballen op het molenerf. Soms wil Adriaan wel voetballen, maar Adriaan vraagt liever hoe het is in de molen en hoe alles werkt. Dat weet het molenaarsjongetje ook niet allemaal, want zijn vader wil liever niet dat hij in de molen komt als die aan het malen is.

Dit even om de sfeer aan te geven. Het verhaal speelt zich af bij en in de molen met alles wat daarbij komt kijken, o.a. ook de rit met de paard en wagen naar de boeren en de bakkers. Met uitleg hoe het allemaal werkt. In eenvoudige taal natuurlijk. Er gebeurt iets vreselijks. Het jongetje van de molenaar krijgt een klap van de molen en is spoorloos verdwenen. Net nu ze vriendjes zijn geworden.

We hebben een verhaallijn, we hebben de verteller (Karel Jongsma), we hebben een schrijver en een illustrationist (Loes van de Til - |Pebble Producties) en we hebben de medewerking toegezegd gekregen van het NOFCOM. Nu nog de benodigde gelden om het kinderboek te kunnen uitgeven. Het kinderboek zal worden gedrukt door Drukkerij Douma Dokkum.

contentmap_module

Donateur worden

Als donateur van de stichting kunt u bijdragen tot het behoud van ons cultureel erfgoed. U bent dan intensief betrokken bij onze stichting middels nieuwsbrieven en speciale open dagen in onze monumenten.

Lees meer...

Colofon

W3C Valid XHTML & CSS | Ontwerp en technische realisatie door J-Media